Kaip parengti švedišką stalą


0

Švediškas stalas – dar vadinamas ir furšetiniu stalu. Tačiau, vertėtų žinoti, kad tai nėra tas pats.
Esminis skirtumas tarp furšetinio ir švediško stalo yra tas, kad organizuojant švedišką stalą, patalpoje yra statomi stalai ir kėdės, prie kurių valgo lankytojai. Stalai yra dengiami staltiesėmis, puošiami gėlių puokštėmis, žvakėmis, serviruojamos individualaus naudojimo servetėlės ir užkandžių įrankiai..

Kaip parengti švedišką stalą?

Kaip parengti švedišką stalą?

Švediškas stalas

Paprastai stalas pastatomas prie sienos ar kampe, didesnių pobūvių metu – salės viduryje.
Ant stalo užtiesiama vienspalvė staltiesė, kurios kraštai nuleidžiami net iki grindų.
Puošiama stambesnėmis gėlių kompozicijomis, žvakėmis.
Naudojami plonasieniai fajanso ar gero stiklo indai, tik ne plastmasiniai ar popieriniai.
Viename stalo gale krūvelėmis sudedamos lėkštutės užkandžiams, įrankiai, kitame V raidės forma grupėmis ar gyvatuku sustatomos taurės, stiklinaitės, taurelės, puodukai ir pan.
Grupėmis surikiuojami ir šalti gėrimai.
Pietaujant prie šio stalo sriuba ar sultinys nepatiekiami.
Paprastai valgomi nesudėtingi valgiai, dažniausiai įvairių rūšių mėsos.
Karšti gėrimai turi būti supilami į termosus, virdulius, jie dažniausiai pastatomi ant pagalbinio stalelio. Ten taip pat sudedami ir saldumynai.
Padėklinėse lėkštėse maistas išdėstomas pasikartojančiai ant stalo taip, kad kiekvienas galėtų pasiekti norimą valgį.
Svečias pasiima lėkštutę su įrankiais, įsideda patiekalą ir pasitraukia toliau nuo stalo. Dažniausiai vaišinamasi stovint, nepriimta dažnai eiti prie stalo papildyti savo lėkštės. Kartoti galima tik kartą, tokiu atveju būtina padėti naudotą lėkštutę ir įrankius ant pagalbinio stalelio bei pasiimti švarius.
Šeimininkai turi pasirūpinti, kad indų ir įrankių būtų daugiau negu pakviesta svečių.


Like it? Share with your friends!

0
eKaip

0 Comments