Kaip elgtis prie stalo


0

Valgant, prie stalo reikia sėdėti lengvai palinkus į priekį ir užimti pilną kėdės plotą, o ne ant kraščiuko. Bendraujant valgio metu, su kaimynu iš kairės, jokiu būdu neatsukti nugaros į kaimyną, esantį dešinėje. Sėdėti, neužgulant stalo, o bendraujant, pasisukti į pašnekovą ne visu kūnu, o tik pasukant galvą. Kojas nereikia tiesti į priekį, o laikyti lygiagrečiai kėdės kojoms. Ant stalo galima laikyti tik rankų riešus, o ne visas alkūnes. Alkūnes, pagal galimybes, reikia laikyti arčiau kūno. Jeigu valgoma viena ranka, anoji turi būti ant stalo. Pirštus reikia laikyti suglaustais.

Kaip elgtis valgant

Gero elgesio prie stalo taisykles

Sėdint prie stalo, nekritikuojama garsiai to, kas patiekta ant jo, ir nekritikuojami tie, kurie prie stalo sėdi. Nestebima kaip, ką ir kiek valgo kiti užstalės dalyviai. Patiekaluose nesirausiama, o dedama į burną viską iš eilės, kas tame patiekale yra. Valgoma ir geriama ramiai, be triukšmo ir be grimasų. Maisto į burną neprikemšama, kad žandai išsipūstų, o dedama po nedaug, mažesniais kąsneliais. Kramtyti reikia užčiauptomis lūpomis. Pilna burna nešnekama ir nesijuokiama.

Etiketas prie stalo

Etiketas prie stalo

Kai pradeda patiekalus nešti į stalą, servetėlės išimamos iš lėkštučių ir dedamos sau ant kelių, o ne užkišamos už apykaklės, kaip seilinukai. Baigus valgyti, servetėle nusišluostomos lūpos, o jinai pati dedama lėkštutei iš kairės. Jeigu servetėlė popierinė, tai lengvai sulamdoma ir dedama į tuščią lėkštę.
Šaukštas turi būti laikomas tarp didžiojo ir rodomojo pirštų, o šaukšto rankena lengvai turi remtis į vidurinįjį pirštą. Prie burnos šaukštas prinešamas maždaug 450 kampu, o ne stačiai, ir ne šonu. Šaukštas pasiimamas iki tokio lygio, kad, nešant prie burnos, turinys neišsilaistytų.
Peilis ir šakutė. Šakutė laikoma kairėje rankoje, o peilis dešinėje. Jei valgoma tik šakute, šakutė laikoma dešinėje rankoje. Peilio ir šakutės rankenėlės, turi remtis į delnus, o ne vien laikomos pirštais. Rodomojo piršto galiuku, galima remti peilio ar šakutės rankenos ir ašmens sandūros vietą, idant įrankiai stabiliau laikytųsi ir nesivartytų. Šakutė laikoma išgaubimu į viršų.


Like it? Share with your friends!

0
eKaip

0 Comments