Sveikas maistas
Kuo naudingos sėlenos
Sėlenos energija visai dienai
Sėlenos – naudingas produktas
Ką reikia žinoti apie sėlenas
Kvietinės sėlenos, puiki organizmo valymo priemonė, nuo daugelio kenksmingų medžiagų, kurios nuodija žmogų iš vidaus, žinoma, ne be paties žmogaus įtakos. Šį produktą vartoti rekomenduojama, valant virškinamąjį traktą, ypač žarnyną, kur daugiausiai susikaupia šlakai ir toksinai. O kaip gi jos valgomos?
Kuo naudingos kvietinės sėlenos?
Šis produktas turtingas B grupės vitaminais. Tai B1, B2, B5 ir B6. Taip pat jų sudėtyje daug kalio, fosforo, magnio, kalcio ir natrio. Būtent toks sąstatas ir daro produktą nepamainomu, bandant pereiti prie subalansuotos mitybos ir „sėdant ant dietos” . Bet dietologai rekomenduoja jas kaip profilaktinę priemonę, išvedant iš organizmo sunkiųjų metalų druskas ir radionuklidus. Taip pat, kviečių sėlenos kelia imunitetą ir blokuoja išeminės širdies ligos vystymąsi ir aterosklerozę.
Dar viena kvietinių sėlenų vertybė, tai buvimas jose stambių plaušinių dalelių, stimuliuojančių žarnyno veiklą, cukraus kiekio kraujyje mažinimą, žarnyno mikrofloros gerinimą cholesterino stabilizavimą. Dietologai dažnai tapatina kvietines sėlenas su aktyvuotąja anglimi, dėl gebėjimo sugerti į save kenksmingas sankaupas ir perteklines gleives.
Kaip valgyti kvietines sėlenas
Kaip visi žinome, net ir pats naudingiausias produktas, gali suvaidinti žalingą vaidmenį, jei žmogus nesilaikys saiko, laiko ir vietos (pasak senos liaudies patarlės). Todėl, reikia įsisąmoninti vieną taisyklę – sėlenų negalima suvalgyti labai daug, kadangi esančios kartu su plaušeliais abrazyvinės medžiagos, taip „išvalys” žarnyno sieneles, kad gali atsiverti seni pažeidimai ir atsirasti naujų.
Teisingu kvietinių sėlenų vartojimo būdu skaitomas toks – produktą reikia užplikyti verdančiu vandeniu, maždaug valandą, prieš valgį. Vieno žmogaus norma – du valgomieji šaukštai arba 20 g. Likus iki valgio 10 – 15 minučių, jas reikia suvalgyti, o praėjus šiam laikui, galima pradėti normaliai valgyti. Taip pat galima kvietines sėlenas ir įmaišyti į kitus patiekalus (musus, košes, tešlą). Šiuolaikinėje kulinarijoje jos naudojamos kaip ir sudėtinė dalis prie daržovių, žuvies ir mėsos patiekalų receptų.
Profesionalūs dietologai teikia ir dar vieną rekomendaciją – prie sėlenų reikia pratintis. Tai yra – pradėti nuo pusės šaukšto, po to vartoti pilną šaukštą, o dar vėliau, pusantro ir galų gale – pasiekti pilną dozę. Žmonės, besilaikantys sveikos mitybos, aktyviai vartoja sėlenas, įmaišius jas į kefyrą, į jogurtą, rūgpienį ir netgi į pieną.
0 Comments