Sūrių gaminimas
Kaip gaminamas sūris
Kaip gaminti sūrį
Sūrių receptas
Gaminame sūrį
Sūrio gamybos procesas
Kaip gaminamas sūris
Kaip gaminti sūrį
Sūrių receptas
Gaminame sūrį
Sūrio gamybos procesas
Pramoniniuose sūriuose, kurių apstu parduotuvėse, daugybė įvairių konservantų, skonio stipriklių, dažiklių ir kitų priedų. O surasti ant prekystalio natūralų, naminį sūrį neįmanoma, o jeigu ir pavyks, tai kaina bus kosminė. O ką, jei pabandyti sūrį pasigaminti pačiam?
Jums reikes:
- 0,5 kg varškės (ne riebios, be sojos ir palmių aliejų);
- 1 l pieno;
- 150 g sviesto;
- 1 kiaušinio;
- Sodos ir druskos.
Kaip savarankiškai pasigaminti kietą sūrį
2 Varškę reikia gerai sumaišyti su pienu, gautą masę pastatyti ant mažos ugnies, nepertraukiamai maišyti plakimo šluotele. Taip maišyti reikia, kol mišinys nepradės tirštėti ir taps tąsus.
3 Tą tąsią masę reikia perkelti į rėtį, kurio dugnas išklotas marle ir leisti visiškai nuvarvėti išrūgoms.
4 Dabar reikia paruošti vandens vonią – tam reikia į didesnį dubenį pripilti vandens ir į jį įdėti mažesnį – metalinį ar emaliuotą indą. Viskas, vonia paruošta. O vonia reikalinga tam, kad kaitinamas sūris neprisviltų. Jis šildomas klijuosis prie indo sienelių ir dugno.
5 Kai apatiniame inde vanduo užvirs, į viršutinį indą dedame sviestą. Kai sviestas ištirpsta, dedame nuvarvėjusią pieno – varškės masę ir nuolat šildant maišome. Į gerai sušilusią masę įmušame kiaušinį ir įdedame vieną arbatinį šaukštelį druskos.
6 Masę reikia nepertraukiamai maišyti ir kai ji įkais, tada išberiame į masę vieną arbatinį šaukštelį sodos.
7 Pridėjus sodos, prasideda pats įdomumas – varškė lydosi ir po truputį virsta sūriu. Kai tik masė tampa vienalyte ir reikalingos konsistencijos, perpilame ją į indą, skirtą sūriui (ant dugno galima ištiesti maistinę plėvelę) ir paliekame aušimui.
Po dviejų – trijų valandų sultis sustings ir, jei labai nekantraujate, galite paragauti. Bet geriausiai, palikti jį trims – keturioms dienoms šaldytuve. Per tą laiką jis nusistovės, taps geltonesnis ir ženkliai skanesnis.
Jei varškės – pieno masės atmetimo etape, masę gerai nugręšime, kad išvarvėtų išrūgos greičiau ir įdėtume ją į atatinkamą formą, tai galėtume pasigaminti brinzą. Iš išrūgų reiktų pagaminti sūrymą ir jame išmirkyti varškę.
Dabar galime prieiti išvados – naminis sūris gaminamas visiškai paprastai, tam nereikia daug laiko, o 0,5 kg varškė ir 1 l pieno, kainuoja mažai. O iš tokio kiekio žaliavos, pasigaminsite 500 – 600 g skanaus, sveiko ir ekologiško sūrio.
0 Comments